Bayağı Puhu(Bubo bubo)

Baykuşgiller familyasının en iri türü olan bayağı puhu, İngilizce'de kartal-baykuşu(eagle-owl) olarak isimlendirilmiştir. Cinsine ismini veren(horned-owl) kulak tüyleri bulunur. Koyu kahverengi, benekli ve çizgili bir vücudu vardır, gözleri turuncudur. Ortlama kilosu 2,5 kilodur, bu sayı 4,2 kiloya kadar çıkabilir. Uzunluğu 58-71 cm arasında değişmektedir. Kanat açıklığı ise 1.5-2 metre arasındadır.

 


Kaynak: wikipedia


Birçok yaşam alanı bulunmaktadır. Kolay avlanabilecekleri bölgeleri tercih ederler; sulak alanlar, orman kenarları, dağlık bölgeler. Büyük kuşların terk ettiği yuvaları kullanma eğilimindedirler. Eğer bulamazlarsa mağara girişlerine, kayalıklardaki geniş oyuklara, ağaç gövdelerinin tabanlarına ve benzeri yerlere yuva yapabilirler. Bayağı puhu, Avrasya kartal baykuşu(The Eurasian eagle-owl) olarak da bilinir. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde dağılım göstermektedirler; İstanbul, Çanakkale, Ankara, Şanlıurfa...

 

Kaynak: trakus.org


Bayağı puhu etobur bir canlıdır, çoğunlukla gece avlanırlar. Gece görüşleri ve işitme duyuları çok kesindir. Çoğu baykuş gibi sessiz bir şekilde uçabilirler. Birincil avları fareler, tavşanlar ve büyük böcekler gibi hayvanlar olsa da tilki, geyik yavrusu gibi büyük hayvanları avlayabilirler. Genelde avlarını yüksek bir bölgeden izler ve ardından keskin bir dalış yaparak pençeleriyle yakalarlar. Küçük avların çoğu pençlerinin arasında zaten ölmüş olur ancak yaşadığı durumlarda kafalarından ısırılır.  

Bayağı puhu ekosistem içersinde kemirgen popülasyonlarını dengeleyen çok önemli bir türdür .IUCN verilerine göre popülasyon durumu en az endişe verici seviyesinde yer alsa da insan etkileri yüzünden popülasyonun azaldığı düşünülüyor.  

Kaynaklar:

1) https://animaldiversity.org/accounts/Bubo_bubo/

2) http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/eurasian-eagle-owl-bubo-bubo

3) https://www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl17@d&tur=Puhu

4) https://www.owlpages.com/owls/species.php?s=1240

 

Yazar: Ali Arif Çekici

Editör: Kaan Yiğit Emer

Tasarımcı: Sabri Eren Tofan






Yorum Gönder

0 Yorumlar