Ornate wobbegong

 

Süslü (ornate) wobbegong olarak adlandırılırlar. Orectolobidae ailesine mensup bir köpekbalığı türüdür.Beden büyüklüğüne (Türün yetişkin dişileri: 79-86 cm. Türün yetişkin erkekleri 79-83) göre kafaları küçüktür ve genellikle kafa yapıları geniş ve düzdür. Olabildiğince düz olan kafalarının hemen üzerinde bir çift, küçük ve oval göz yer alır.Sırt kısmı kahverengimsidir ve hemen üzerinde siyah noktalar yer alır. Kafa tarafı, kuyruğu ve bedeni sırt kısmıyla aynı kombinasyonla kaplanmıştır. Karın bölgesi daha açık, sarı-yeşilimsi tonlardadır. Köpek balığı yaşlandıkça renklerin canlılığı da soluklaşır.Kamuflaj ve çevresini algılayabilmek gibi görevleri olan, ağzının üzerinde, dışa doğru sıralanmış dermal lobları vardır.

 
 
Ornate wobbegong, sığ sularda yüzer.
 
 Sıcak sularda Avustralya ve Pasifik Okyanus'un Batı Kanadı'ndaki ülkelerin sığ sularında yaşayan Wobbegong, mercan resiflerine göre şekillenen deri rengi ve ağzının hemen üzerindeki dermal lob özellikleriyle avlanırken avantaj kazanır. Genellikle geceleri avlanmayı tercih eder(nocturnal) ve günün geriye kalan kısımlarındaysa lagünlerde, mercan resiflerinde hareketsizce durur, dinlenirler. Okyanus diplerinde, sığ kesimlerde avlanırken tuzağa düşürme(pusu) yöntemini kullanırlar. Deri şekilleri ile uyumlu resiflerin arasına saklanır ve küçük balıkları beklerler, uygun zamandaysa balığa doğru atılır ve bedenlerine oranla geniş olan yutak kısmını açarak suda bir vakum etkisi yaratırlar. Böylece avları ağızlarına çekilmiş olur.

Videoda gördüğünüz Wobbegong ile aynı familyadan olan (Orectolobidae) Tasselled Wobbegong idir.


Diyetlerini çeşitli omurgasızlar, kılçıklı balıklar ve ahtapot gibi kafadanbacaklılar oluşturur.
Daha büyük deniz memelileriyse türün, olası avcılarıdır. İnsanlar tarafından rahatsız edilmedikçe de saldırgan bir köpek balığı türü değildir.
Türün dişisi ovovivipardır (yumurtaları vücut içerisinde gelişir). Gebelik 1 yıl kadar sürer. Bu bir yıllık süreç sonunda genellikle 12 tane yavru doğar. Doğan yavruların dişleri gelişmiş olur. Kendilerini koruyabilecek seviyededirler.
IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) tarafından soylarının tükenme endişesi düşük riskli (least concern) olarak listelenmiştir.

1) https://www.elasmodiver.com/Dwarf
2)https://www.iucnredlist.org/species/41838/68638906
3) https://www.georgiaaquarium.org/animal/spotted-wobbegong/
4) https://www.fishbase.se/summary/759
5) http://sharkkeeper.com/ornate-wobbegong-orectolobus-ornatus-interesting-facts/

🎥1: Shutterstock
🎥2: Discovery

Yazar: Gülçin Demirkıran
Tasarımcı: Şevval Beyhan, Sabri Eren Tofan
Editör: Kaan Yiğit Emer

Yorum Gönder

0 Yorumlar